Het nederlandse onderwijssysteem

In mijn zoektocht naar het beste onderwijs vond ik dit plaatje met een weergave van ons onderwijssysteem.

Bij het onderwijsloket is via deze link een toelichting te vinden op het onderwijssysteem.

Ik zie heel veel blokken die onderling op een logische manier met elkaar zijn verbonden. Het ziet er heel overzichtelijk uit. Maar zal de ontwikkeling van een mens precies passen in dit blokkenschema? Daarover kunnen reacties van leerlingen worden geraadpleegd.

Het blokkenschema lijkt op een proces dat geen rekening houdt met verschillen. De laksmonitor meet de tevredenheid van leerlingen over de mate waarin rekening wordt gehouden met verschillen tussen leerlingen. Minder dan de helft van de scholieren is tevreden (49 procent). 20 Procent van de leerlingen is ontevreden, en 31 procent is neutraal. Meer informatie over de leerling tevredenheid hierover vindt u via deze link.

Het is te kort door de bocht om hieruit conclusies te trekken maar het geeft me wel te denken en vraagt om meer onderzoek. Wordt vervolgd.

2 gedachten aan “Het nederlandse onderwijssysteem”

  1. Dat blokkenschema is niet meer en niet minder als een beschamende representatie van ons formele onderwijssysteem, dat meer barrières dan aanmoedigingen ingebouwd heeft. Gelukkig zijn er nog mensen in het onderwijs die een passie hebben om anderen en zichzelf te ontwikkelen. Gelukkig dat daardoor sommigen met ongelijke kansen bij aanvang van hun leven, toch meer kansen krijgen om hun talenten te ontplooien.

    1. Dank voor je reactie Yvon. Als ik het goed begrijp stel je dat het huidige systeem ongelijke kansen in stand houdt. Of in ieder niet helpt weg te nemen. Heb je een suggestie over een betere inrichting van het systeem? Enige ordening lijkt me wel nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *