Individuele zelfsturing in organisaties

Hoe kan een organisatie ervoor zorgen dat individuele zelfsturing ten goede komt van de organisatie? Dat zou kunnen via de ROER (R-espect, O-precht, E-igenaarschap, R-eflecteren)-waarden voor zelfsturing in combinatie met het protocol zelfsturing. Hierbij een link naar een toelichting en uitwerking.

Zelfsturing is wenselijk en noodzakelijk

In het professionele werk, zoals onderwijs, zijn vele personen betrokken met diverse en soms strijdige belangen. Mensen die werkzaam zijn in deze sectoren hebben te maken met wet- en regelgeving, beleid, regels en procedures. De kernwaarden van de organisatie, het personeelsbeleid, functieprofielen beschrijven in meer of mindere mate het gewenst gedrag. De praktijk laat zich niet altijd in deze gedragsregels persen. Geen situatie en medewerker is gelijk. Eenduidig handelen in dit enorme krachtenveld is ondoenlijk en ook niet gewenst. (Het kan worden vergeleken met autorijden. Te hard rijden is verboden maar er kunnen hele goede redenen zijn om het toch te doen. Bijvoorbeeld om een doodziek iemand naar het ziekenhuis te brengen) Het is juist de kwaliteit van de professional om hierin de juiste keuzes te maken, rekening houdend met al deze aspecten.

Zelfsturing binnen een samenwerkingsverband

Een organisatie is een samenwerkingsverband van mensen in formele functies, die met regels en middelen een gezamenlijk doel trachten te realiseren. Zelf gestuurde activiteiten dienen ten alle tijden ten goede te komen aan het samenwerkingsverband. Zelf gestuurde activiteiten die alleen leiden tot eigen voordeel of tot nadelen voor het realiseren van de organisatiedoelstelling zijn niet wenselijk. Maar hoe wordt dat nu bepaald in een samenwerkingsverband van tientallen of honderden mensen? Er kunnen nieuwe regels worden afgesproken. Echter, zelfsturing geeft de werknemer de ruimte om van de regels af te wijken. Regels kunnen helpen maar zijn niet de oplossing. De afstemming tussen zelfgestuurde activiteiten en de organisatie, het samenwerkingsverband kent twee aspecten, de waarden van zelfsturing en het zelfsturingsprotocol.

Via deze link vind je een uitwerking hiervan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *