Onderwijs: de bedoeling

De meest wezenlijke vraag over onderwijs is, “waarvoor is het eigenlijk bedoeld”. De beweging Operation éducation heeft de deze vraag gesteld aan duizenden mensen die zijn betrokken bij het onderwijs en komt op basis daarvan tot de volgende omschrijving van de bedoeling :

  • leren ontdekken wie je bent, waarvoor je staat en waar je naar toe wilt: je unieke en volle potentieel ontketenen.
  • samen het leven leren en samen leren leven.
  • eigenaarschap leren nemen over je leven en over de samenleving waarnaar we streven: vredig, gelukkig, gezond en duurzaam.

In een video op youtube, via deze link te vinden, wordt dit toegelicht. En zoals in de video wordt aangegeven, met deze bedoeling kan je het niet oneens zijn. Ik denk wel dat deze bedoeling niet alleen geldt voor het onderwijs. Ook ouders, welzijnsinstellingen en sportclubs zouden mijn inziens volgens deze bedoeling jongeren dienen te begeleiden in hun ontwikkeling.

Dat maakt de vraag over de positionering van het onderwijs ingewikkeld. Allemaal werken vanuit dezelfde bedoeling is prachtig. Echter, het vergt afstemming en samenhang in verantwoordelijkheden, doelen en activiteiten tussen de verschillende betrokkenen om de bedoeling om te zetten in het beste voor het kind. En wat is dan precies de plek van het onderwijs? Dat antwoord heb ik (nog) niet. Hoe kijk jij daar tegen aan? Laat het weten door te reageren op dit artikel.

Het nederlandse onderwijssysteem

In mijn zoektocht naar het beste onderwijs vond ik dit plaatje met een weergave van ons onderwijssysteem.

Bij het onderwijsloket is via deze link een toelichting te vinden op het onderwijssysteem.

Ik zie heel veel blokken die onderling op een logische manier met elkaar zijn verbonden. Het ziet er heel overzichtelijk uit. Maar zal de ontwikkeling van een mens precies passen in dit blokkenschema? Daarover kunnen reacties van leerlingen worden geraadpleegd.

Het blokkenschema lijkt op een proces dat geen rekening houdt met verschillen. De laksmonitor meet de tevredenheid van leerlingen over de mate waarin rekening wordt gehouden met verschillen tussen leerlingen. Minder dan de helft van de scholieren is tevreden (49 procent). 20 Procent van de leerlingen is ontevreden, en 31 procent is neutraal. Meer informatie over de leerling tevredenheid hierover vindt u via deze link.

Het is te kort door de bocht om hieruit conclusies te trekken maar het geeft me wel te denken en vraagt om meer onderzoek. Wordt vervolgd.

Verandering organisatiecultuur

Enige jaren geleden werd mij gevraagd als organisatiecoach de verandering van de organisatiecultuur van een onderwijsorganisatie te begeleiden. Ik ben er op in gegaan. Ik had enkele ideeën, gebaseerd op enkele inzichten en overtuigingen, ben daarmee aan de slag gegaan. En het werkte. Werkendeweg wordt me steeds duidelijker wat een organisatiecultuur is, hoe een cultuur zich ontwikkelt en hoe dat gericht kan worden beïnvloed. Kernbegrippen zijn:

  • zet niet de cultuur maar de organisatiedoelstellingen centraal
  • cultuur ontwikkelt zich via verandering van gedrag
  • vind en facilitair de sterke mensen

Hierbij de link naar het document waarin ik deze aanpak beschrijf en onderbouw.